Giriş Yap

Firkete Hesabına Giriş Yap


İstanbul Tiyatro Festivali Seyirci ile Buluşuyor

İstanbul Tiyatro Festivali Seyirci ile Buluşuyor

22. İstanbul Tiyatro Festivali, 17 Kasım – 4 Aralık tarihleri arasında seyirci ile buluşmaya hazırlanıyor.

 

İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ  17 KASIM’DA PERDELERİNİ ARALIYOR.

 İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Enerji Grubu Şirketleri Opet, Tüpraş ve Aygaz’ın sponsorluğunda düzenlenecek olan Festivali, 22. kez 17 Kasım – 4 Aralık tarihleri arasında seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor. Festival’de yurtdışından 12, Türkiye’den 12 olmak üzere 24 dans, tiyatro ve performans topluluğunun 52 gösterisinin yanı sıra okuma söyleşiler, tiyatroları, film gösterimleri, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi ücretsiz etkinlikler de gerçekleştirilecek.

  22. İstanbul Tiyatro Festivali Özel Bir Gecede Tanıtıldı

 İstanbul Tiyatro Festivali, 5 Eylül Çarşamba akşamı Zorlu PSM Sky Lounge’da düzenlenen özel bir gecede tanıtıldı. Sunuculuğunu Ceylan Saner’in üstlendiği gecede, 22. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülleri’nden ilki Zeliha Berksoy’a takdim edildi. 

 

Festival 2 Yakada 21 Farklı Mekâna Yayılacak 

 İstanbul Tiyatro Festivali, şehrin iki yakasında 21 farklı mekânda seyirci ile buluşacak. Festival performansları, festivale Yüksek Katkıda Bulunan Mekân Sponsoru Zorlu PSM’nin (Ana Tiyatro, Drama Sahnesi, Studio, Sky Lounge) yanı sıra Caddebostan Kültür Merkezi, Moda Sahnesi, Salon İKSV, DasDas, Yunus Emre Kültür Merkezi (Turhan Tuzcu Sahnesi, Müşfik Kenter Sahnesi), MSGSÜ Bomonti Yerleşkesi, UNIQ Hall, Oyun Atölyesi, Üsküdar Tekel Sahnesi’nde ve festivale ilk kez ev sahipliği yapacak Duru Tiyatro, Toy İstanbul,  Adahan İstanbul ve Abud Efendi Konağı’nda seyircilerle buluşacak. Festival kapsamında yer alan yan etkinlikler ise Yapı Kredi Kültür Sanat, Goethe Institut ve Zorlu PSM’de gerçekleştirilecek. 

  

Festivalin Uluslararası Konukları 

 İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl yurtdışından 12 tiyatro ve dans topluluğuna ev sahipliği yapacak. Festival daha önce duyurduğu, Kanadalı yönetmen Robert Lepage’ın sahneye koyduğu, ünlü Rus oyuncu Evgeny Mironov’un 11 Hamlet karakterini canlandırdığı Hamlet | Collage’ı ve dünya güncel dans sahnesinin öncü topluluklarından Nederlands Dans Theater I’in dört ayrı koreografiden oluşan dans maratonunu seyircisine sunacak. 

 Yunan tiyatrosunun yaşayan en büyük ustası Theodoros Terzopoulos’a ait üçlemenin son oyunu Encore ile geçtiğimiz yıl festivalde buluşan tiyatroseverler, bu yıl üçlemenin ilk iki oyunu Amor ve Alarme’ı izleme şansını yakalayacak. Bununla birlikte, commedia dell’arte geleneğinin ilk akla gelen yazarlarından Carlo Goldoni’nin Komik Tiyatro’su (Il Teatro Comico), klasikleri güncel bir bakışla ele alan yönetmen Roberto Latini’nin yorumuyla festivalde izlenebilecek. 1990’ların hip-hop sahnesinin ikonik figürlerinden Mourad Merzouki’nin koreografisiyle PIXEL ise ışığın ve dansın sınırları zorlayacak. 

 Festivalin bir diğer gösterisi ise, Camilla Pessi ve Simone Fassari’nin işbirliklerinin ürünü olan Compagnia Baccalà’nın tiyatroyu sirk ve clown ile harmanlayan, zekice kurgulanmış gösterisi Pss Pss seyirci ile buluşacak. 

 İstanbul Tiyatro Festivali, uluslararası ve disiplinlerarası bir çalışma alanı olan Belçika merkezli Platform 0090 işbirliğiyle, Türkiyeli sanatçıların katılımı ve Türkiye’ye dair konuların, temaların ve bağlamların yer aldığı beş yapımı seyircilerle buluşturacak. “Flaman Seçkisi” başlığı altında Flaman Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle seyircilerle buluşacak performanslar arasında; Meryem Bayram’ın imzasını taşıyan Fourfold; İzlandalı koreograf ve dansçı Bára Sigfúsdóttir ile İranlı sanatçılar Masoumeh Jalalieh ve Seyed Alireza Mirmohammadi’nin beden üzerine odaklanan çalışmaları varoluş; Batı Avrupa dans sahnelerinin üretken isimlerinden, çağdaş dans sanatçısı Bahar Temiz için koreograf Marc Vanrunxt’un tasarladığı Beyaz Üzerine Beyaz; imza attığı oyunları aynı zamanda bir yerleştirme mantığıyla kurgulayan Mesut Arslan’ın Gece Sempozyumu ile Gizem Aksu’nun koreografisini yaptığı YU yer alıyor.

  

Festivalin Yerli Yapımları

 22. İstanbul Tiyatro Festivali’nde 12 yerli yapım yer alıyor. Festivalde İngiliz yazar Graham Farrow’un kaleminden çıkan çarpıcı hikâye Yüzleşme, Duru Tiyatro yapımı olarak yönetmen Emre Kınay’ın yorumuyla festivalde yer alacak. Çağdaş dans sanatçısı, koreograf Tuğçe Tuna’nın sahneleyeceği 45’lik ilk kez festival mekânlarından biri olacak Abud Efendi Konağı’nda seyircisiyle buluşurken, Shakespeare’in kahramanı Kral Lear, Oyun Atölyesi yapımcılığı ve Muharrem Özcan’ın yönetmenliğinde hem aktör hem de çevirmen kimliği ile yoğun bir Shakespeare mesaisi olan Haluk Bilginer tarafından canlandırılacak. Yusuf Atılgan’ın kült romanı Anayurt Oteli’nin başkarakteri Zebercet, tek kişilik bir oyun olarak Talimhane Tiyatrosu yapımcılığında, Firuze Engin uyarlaması ve Kerem Ayan’ın rejisiyle, Halil Babür tarafından yorumlanacak. Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST), Cüneyt Yalaz ile İlker Yasin Keskin’in yazıp yönettiği Artık Bir Davan Var’da Franz Kafka’nın Bay K karakteri günümüze taşınırken, İngiliz mizah yazınının gündemdeki kalemlerinden Tom Basden’ın Dostoyevski’nin aynı adlı öyküsünden esinlenerek yazdığı Timsah, DasDas ekibi tarafından sahnelenecek. 

 22 İstanbul Tiyatro Festivali’nde ayrıca Gülce Uğurlu’nun Ata Ünal rejisiyle ve kolektif bir üretim metodu ile hazırladığı oyunu Misafir, GalataPerform’un bir köşk ve 1919’dan bugüne Türkiye’de yaşananlara tanıklık etmiş bir kadının iç içe geçen öyküsünü sunduğu Yüz Yılın Evi, Bakırköy Belediye Tiyatroları’ndan Wolfram Lotz’un yazdığı ve Nurkan Erpulat’ın yönettiği Gülünç Karanlık, Hareket Atölyesi Topluluğu’ndan Ruhiye, çağdaş dans ikilisi Taldans’ın on yıl önce Linz’deki bir tekstil fabrikasının mekaniğini hareket, ses ve ritim ekseninde ele almasıyla doğan projesi Do Ku Man ve İskender Altın rejisi ile İstanbul Devlet Tiyatroları yapımcılığında edebiyatımızın en özgün seslerinden Sevim Burak’ın tüm metinlerinden ve hayatından etkiler hissedilen oyunu Sahibinin Sesi festival kapsamında seyircilerle buluşacak.

  

Festivalin Yan Etkinlikleri

 22. İstanbul Tiyatro Festivali programında okuma tiyatrosu, atölye, söyleşi ve ustalık sınıfı gibi 10’un üzerinde ücretsiz yan etkinlik de yer alıyor. 

 Yan etkinlikler kapsamında, Alexander Ekman, Pär Isberg, Pontus Lidberg ve Joakim Stephenson’ın İsveç Kraliyet Balesi’nin başdansçıları ile birlikte, hem sinema yönetmeni hem de koreograf olan Ingmar Bergman’ı insan ilişkileri ve yoğun duygular üzerine düşündüren dört dans performansında yorumladığı Koreografın Bakışından Ingmar Bergman filmi yer alıyor. Koreograflardan Joakim Stephenson 25 Kasım’daki ilk gösterimin ardından seyircilerin sorularını yanıtlayacak.

 Yan etkinlikler programında iki ustalık sınıfı da gerçekleştirilecek. Bunların ilki, Yunan tragedyası yorumcularının yaşayan en özgün ve yetkin ustası Theodoros Terzopoulos tarafından yönetilecek. Terzopoulos, dünyanın dört bir yanındaki oyunculara esin kaynağı olan oyunculuk yöntemini katılımcılara aktaracak. İkinci ustalık sınıfını ise Hollandalı dünyaca ünlü çağdaş dans topluluğu Nederlands Dans Theater gerçekleştirecek. Bu çalışmada dans bölümü öğrencileri topluluğun kapsamlı repertuvarı üzerinde çalışarak becerilerini geliştirme fırsatı yakalayacak. 

 Festivalin uluslararası yapımlarından PIXEL ekibi ile hip-hop’un farklı akımlarının ve tekniklerinin kısa koreografilerle çalışılacağı atölyede, gösterinin Adrien M / Claire B topluluğu tarafından gerçekleştirilen dijital koreografisi katılımcılar tarafından deneyimlenebilecek. Festival programında yer alan Komik Tiyatro’nun yönetmeni Roberto Latini’nin Where is the sight? başlıklı atölye çalışmasının yanı sıra, ilki geçtiğimiz yıl düzenlenen Eleştiri Atölyesi’nin ikincisi de gerçekleştirecek. 

 Yan etkinlikler programı kapsamında gerçekleştirilecek okuma tiyatrosunda Özen Yula’nın Türkiye’de daha önce sahnelenmemiş oyunu Sahibinden Kiralık, Melis Tezkan ve Okan Urun yönetiminde İngilizce üstyazılı olarak tiyatroseverlerle buluşacak.

 22. İstanbul Tiyatro Festivali yan etkinlikleri kapsamında konuk tiyatro ustalarının deneyimlerini paylaşacağı üç farklı söyleşi de gerçekleştirilecek. Söyleşilerin ilkinde festivalin bu yılki Onur Ödülü sahibi olan ve Hamlet ǀ Collage’da 11 Hamlet karakterine hayat veren ünlü Rus oyuncu Evgeny Mironov oyunculuk deneyimlerini paylaşacak, ikincisinde Gerasimov Devlet Sinematografi Enstitüsü öğretim üyesi, tiyatro eleştirmeni, tiyatro uzmanı Kristina Matvienko 20. yüzyıl Rus tiyatrosunda yönetmenlik ve oyunculuk sistemlerini aktaracak ve üçüncüsünde Rusya Tiyatro Sanatı Akademisi’nde öğretim üyesi, tiyatro tarihçisi ve eleştirmeni Alyona Karas 20. yüzyılın ilk yarısında Rusya’daki tiyatro yönetmenlerinin fikirlerinin nasıl bir dönüşüm geçirdiğini anlatacak. Kadir Has Üniversitesi Tiyatro Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Özlem Hemiş’in yönetiminde gerçekleştirilecek Çağdaş Sahnenin Seyri isimli söyleşide ise festival programında yer alan oyunlar üzerinden yaşadığımız gerçekliğin yeni hallerinden sahnenin nasıl etkilendiği ele alınacak.

 

Uluslararası Tiyatro Profesyonellerine Yönelik Etkinlikler 

 Festivalde sahnelenen yerli yapımların yurtdışındaki festivallerin ve kurumların programlarında yer alması ve daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla ilk kez 2014’te düzenlenmeye başlayan “Uluslararası Platform” 22. İstanbul Tiyatro Festivali’nde de devam edecek. Prestijli uluslararası festivallerin, tiyatroların ve sanat merkezlerinin sanat direktörleri ve sanat danışmanları 29 Kasım-2 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek Uluslararası Platform’da festival programında yer alan sekiz oyunu seyretme ve sanatçılarla tanışma fırsatı bulacak.  

  

Ayrıntılı bilgi için: tiyatro.org

 İstanbul Tiyatro Festivali’ni sosyal medyada takip etmek için: 

facebook.com/istanbultiyatrofestivali

twitter.com/tiyatrofest

instagram.com/istanbultiyatrofestivali

#tiyatrobirkezyaşanır

#isttiyatrofest

#okuldantiyatroya

 

 

 

 

4.8333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 oy 4.83 (3 Votes)

Yorum Yaz...