Giriş Yap

Firkete Hesabına Giriş Yap


Bodrum Oda Orkestrası

Bodrum Oda Orkestrası
Bodrum Belediyesi’nin öncülüğünde ve Bodrum Belediyesi’nin Eylül 2007 Olağan Meclis Toplantısında, 2007/58 Sayılı kararıyla kurulan Bodrum Oda Orkestrası, ikinci konserinde
sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
İlk etapta, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca görevlendirilen sanatçılarla çalışmalarına başlayan ve bu çalışmaları başlatmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığınca geçici görevle, Bodrum Belediyesi’nde görevlendirilen, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Kontrbas Sanatçısı Numan Pekdemir’in sanat koordinatörlüğünde gerçekleşecek olan konserde, devlet sanatçımız, Dünyanın da tanıdığı büyük virtiöz, Piyano Sanatçısı İdil Biret, Şef Naci Özgüç yönetimindeki Bodrum Oda Orkestrası ile Albinoni, Bach, Mozart ve Kodallı’dan eserler seslendirecek; Bodrum’lu sanatseverlere, tatillerini Bodrum’da yapmayı tercih eden yerli ve yabancı konuklara Bodrum ayrıcalığını yaşatacak.

Bodrum Belediye Başkanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleşecek olan konser, Bodrum Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve İzmir Flarmoni Derneği’nin destekleriyle gerçekleşecek.

İDİL BİRET

Türkiye’nin “harika çocuğu” İdil Biret’in müziğe olan ilgisi 2 yaşında başladı. 5 yaşına geldiğinde olağandışı müzik yeteneği, “absolut” kulağı ve duyduğu her parçayı anında ve eksiksiz olarak piyanoya aktarabilme yeteneği ile Türk ve Avrupalı müzik çevrelerinin hayranlığını kazandı. İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün talimatı ve Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in özel ilgisiyle, TBMM’nin kendi adına çıkardığı özel yasadan yararlanarak yedi yaşında ailesiyle birlikte Fransa’ya gönderildi. Paris Konservatuarı’nda Nadia Boulanger’nin öğrencisi oldu. Alfred Cortot ve Wilhelm Kempff gibi hocalarla çalıştı. Küçük yaşta Kempff’in hayranlığını kazanan Biret, 11 yaşında iken onunla Paris’te Mozart’ın İki Piyano için Konçertosu’nu çaldı. Paris Ulusal Konservatuarı’nı Yüksek Piyano, Eşlikçilik ve Oda Müziği dallarında birinci olarak bitirdiğinde 15 yaşındaydı. 16 yaşından bu yana dünya sahnelerinde yerini aldı. Amerika’daki ilk konserini 21 yaşında, Rachmaninoff’un Üçüncü Piyano Konçertosu’nu çalarak Erich Leinsdorf yönetimindeki Boston Filarmoni Orkestrası ile gerçekleştirdi. İlk Rusya turnesini piyanist Emil Gilels’in çağrısı üzerine yaptı ve bu ülkede büyük başarı kazandı. Yıllar içinde bu ülkede yüze yakın konser verdi. Biret beş kıtayı kapsayan sayısız konserlerinde Atzmon, Copland, Kempe, Keilberth, Sargent, Monteux, Fournat, Leinsdorf, Pritchard, Scherchen, Rozhdestvensky, Mackerras gibi ünlü şeflerle çaldı; Montreal, Berlin, Montpellier, Nohant, Royan, Dubrovnik, Atina, Ankara ve İstanbul festivallerine katıldı. Boston Symphony, Orchestre National de France, Orchestre Suisse Romande, London Symphony, Leningrad Philarmonic, Leipzig Gewandhaus, Dresden Staatcapelle, Tokyo Philarmonic, Sydney Symphony ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde dünyanın her yerinde konserler verdi.

Biret, 1986 yılında, Beethoven’ın dokuz senfonisinin Liszt tarafından yapılan uyarlamalarını, kayda aktaran ilk piyanist oldu. Beyin ve kol gücü olarak piyanistik sınırları zorlayan Biret, Montpellier Festivali’nde, eleştirmenler tarafından yapılması imkansız olarak nitelendirilen bir denemeye girişerek bu uyarlamaların hepsini ardarda 3 konserde seslendirdi. Biret’i en iyi öğrencisi olarak nitelendiren Wilhelm Kempff’in 96’ıncı doğum yıldönümü onuruna verilen bir konserde, hocasının piyano uyarlamalarını seslendirdi. 1992 yılında Chopin’in tüm eserlerini içerin 15 CD’lik bir seriyi Naxos firmasıyla kayda aldı. Bu kayıt 1995 yılında Varşova’da gerçekleştirilen “Chopin Diskleri Büyük Ödülü” çerçevesinde, İdil Biret’e jüri özel ödülünü kazandırdı. Sanatçı daha sonra Brahms (1997, 12 CD) ve Rachmaninoff’un (2000, 10 CD) tüm piyano yapıtlarını külliyat halinde kaydederek romantik piyano edebiyatı literatürüne kendi damgasını vurdu. Bu CD’ler kısa sürede uluslararası müzik piyasasının aranan kayıtları haline geldi. 1995 yılında Boulez’in 3 sonatı için yaptığı kayıt Paris’te her yıl düzenlenen “Altın Diyapozon” ödülünü kazandı ve “Le Monde” gazetesi bu diski yılın en iyi kaydı seçti. 1997’de Brahms’ın ölümünün yüzüncü yılı nedeniyle, bestecinin piyano eserlerinin tamamını Almanya’da 5 resitalde icra etti. Ayrıca bir konserde Brahms’ın iki konçertosunu birden çalarak bunu yapabilmiş çok az sayıda piyanistin arasına girdi. 1998 yılında, Beethoven’ın 5 piyano konçertosunu 3 günlük konser dizisinde ardarda seslendirdi. Biret, ayrıca 7 günlük bir konser dizisinde Beethoven’in tüm piyano sonatlarını ardarda çaldı. Şu anda bu sonatları kaydetmekte olan piyanist, bu projesiyle dünyada Beethoven’ın piyano için yazdığı sonat, konçerto ve senfoni uyarlamalarının tamamını seslendiren tek piyanist ünvanına erişmektedir. Sanatçı son olarak 2002 yılında da György Ligeti’nin piyano etüdlerinin kaydını yaptı. Olağanüstü bir hafıza, mükemmel bir teknik ve yorumlama gücüne sahip olarak nitelendirilen Biret dünyanın en geniş repertuvarlı piyanisti ünvanını taşımakta. Sanatçı şu anda Brahms’ın senfonilerinin piyano uyarlamalarını yazmakta. Kendi etüdlerini de bestelemiş olan ve bir süre sonra gün ışığına çıkartacağını söyleyen Biret, 70’i aşkın LP/CD’si ve bunlarin 2 milyon’a yakın satış rakamıyla klasik müzik dünyasının en çok sevilen ve aranan yorumcularından biri.

Sanatçı bugüne kadar Kraliçe Elizabeth (Belçika), Van Cliburn (ABD), Busoni (İtalya), Montreal (Kanada), Liszt (Weimar, Almanya) gibi birçok piyano yarışmasında jüri üyeliği yaptı. 1971’de T.C. Devlet Sanatçısı ilan edilen İdil Biret, Boğaziçi Üniversitesi’yle Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin “onursal doktora” ünvanlarını taşıyor. Yurtdışında aldığı ödüller arasında “Lili Boulanger Memorial”, “Harriet Cohen/Dinu Lipatti Altın Madalyası”, Polonya Hükümeti Kültür Liyakat Nişanı, İtalyan Hükümeti Adelaide Ristori Nişanı ve Fransa Hükümeti “Chevalier de L’Ordre de Mérite” nişanı bulunuyor. Türkiye’nin en prestijli müzik ödülü sayılan Sevda Cenap And Müzik Vakfı Onur Ödülü Altın Madalyası’nın da sahibi. Kaynak: www.idilbiret.eu

NACİ ÖZGÜÇ

İlk şeflik çalışmalarını Ankara’ da Rengim Gökmen ile yaptı. Ankara Devlet Konservatuvarının Piyano ve Kompozisyon bölümlerini bitirdikten sonra, Orkestra ve Opera Şefliği eğitimi almak üzere Birleşik Amerika’ ya Indiana Üniversitesi’ne gitti. Amerika’ da ayrıca Opera Rejisi üzerine bir yıl çalıştı ve iki yıl da Oda Operası Müzik Direktörlüğü görevinde bulundu. Bu arada ünlü soprano Virginia Zeani’ nin sınıfında korrepetitör olarak çalıştı. 1990 Yılında mezun oldu ve Ankara’ ya dönerek Devlet Operasındaki şeflik kariyerine başladı. Bu arada: Avusturya, İtalya, Çekoslovakya ve Amerika’ da çeşitli ustalaşma sınıflarına katıldı ve konserler yönetti. Birlikte çalıştığı önemli şefler arasında: Lorin Maazel, Jiri Belohlavek, Daniel Lewis, Alexander Machek, Thomas Baldner ve Bryan Balkwill sayılabilir. Türkiye’ de Rengim Gökmen ve Gürer Aykal ile ileri seviyede çalışmalar yaptı. 1991 Yılında, Siena’ da Accademia Musicale Chigiana’ da Ferdinand Leitner ve Julio Malaval ile çalışmalar yaptı, “Diploma of Merit” ile ödüllendirildi ve konser verdi. Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestra Şefi olarak imza attığı prodüksiyonlar arasında; Arşın Mal Alan, Damdaki Kemancı, İstanbulname, Zaide, Don Giovanni, Mahagonny, Midas’ ın Kulakları, Rigoletto, Uyuyan Güzel, Şımarık Kız, Korsan, Üç Silahşörler, Aşk İksiri ve Carmina Burana ve Uçarcasına sayılabilir.

1993 Yılında TOBAV tarafından Çaykovski’ nin “Uyuyan Güzel” balesi ile “Yılın En Başarılı Orkestra Şefi” ödülünün sahibi olmuştur.

1998 Yazında, Hollanda’ da “Kirill Kondrashin” yarışmasına 175 kişinin içinden ilk 18 kişiye seçilmiş ve finallere davet edilmiştir.

31 Ekim-4 Kasım 1998 Tarihleri arasında, İdil Biret ile Bilkent Akademik Senfoni Orkestrası eşliğinde, Beethoven’ in tüm Piyano Konçertolarını yorumlamıştır. Bu yorumlarin CD kayitlari halen hem Turkiye’ de hem de Almanya’ da satıştadır.Ekim 2001’ de Fazil SAY’ in “NAZIM” adli oratoryosunun Dünya Promiyerini, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Devlet Çok Sesli Korosu ve TRT Çoksesli Korosu’nun katılımlarıyla gerçekleştirmiş ve bu eserin CD kaydını yapmistir. Bu CD, Mayıs 2002’ den beri piyasadadır.

Özgüç halen, Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin Genel Müzik Direktörü olarak görev yapmaktadır.
tarih : 05.07.2008 21:00
mekan : Bodrum Kalesi

0.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 oy 0.50 (1 Vote)

Yorum Yaz...