Giriş Yap

Firkete Hesabına Giriş Yap


Lösemili minik bedenlerin umudu olmak ve Lösev

İnsanlarımızı, lösemi hastalığına karşı bilinçlendirmek, tedavisi için erken teşhisin önemini vurgulamak ve lösemili çocuklarımıza doğru yaklaşımları öğretmek için, bilindiği gibi her yıl; 2 - 8 Kasım tarihlerini içine alan hafta Lösemili Çocuklar Haftası olarak düzenleniyor.

Kan kanseri, kan ve kemik iliği dokusunda bulunan kan yapımından sorumlu, hücrelerin kanserleşmeleri sonucunda ortaya çıkan bir tür kan hastalığının diğer adı lösemi. Bu hastalarda ilaç ve destek tedavileri genellikle tam iyileşme değil, yalnızca yaşam kalitesinin düzelmesi ve yaşam süresinin uzamasına olanak sağlayabilir. Bazı tip kronik lösemiler kök hücre nakliyle iyileşebilirler. Löseminin nedenleri henüz tam olarak aydınlatılamamış..


Lösemili ve kan hastası çocukların, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olmak için kurulan Lösev, bu konuda üzerine düşeni oldukca başarılı bir şekilde yaparak hasta çocuklar ve ailelerine tam destek vermekte.

Türkiye de lösemili çocuklarla ilgilenen LÖSEV in amacı; lösemili ve kan hastası çocukların, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olmak, bunun yanı sıra, kalıtsal ve edinsel kan hastalıkları konusunda ulusal düzeyde tedavi, eğitim ve araştırma kurumları kurmak ve işletmek.

Türkiye’de her yıl 1000-1200 yeni lösemili çocuk vakası ortaya çıkıyor. Bu durum bazen dar bütçeli ailelerde ebeveyni lösemili çocuk ile diğer çocuklar arasında seçim yapmaya kadar zorluyor. Bu sebeple LÖSEV’ in gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerde, gelir elde etmenin yan sıra, lösemi hastalığını tanıtmayı, lösemili çocukların ve ailelerinin sıkıntılarını topluma aktarmayı ve bu vesileyle toplumu bilinçlendirmek amaçlamakta.

Uygulanan tedavinin olumlu sonuç verebilmesi için çocukların steril ortamda olmaları gerekmekte. Ayrıca tedavinin belli aşamaları tamamen hastane ortamında gerçekleşmekte. Fakat bu uzun süreç, lösemili çocukların okul ortamından ayrı kalmalarına ve eğitimlerinin aksamasına sebep olmakta. Bunun için, çocukların eğitimlerinin yaşıtlarıyla aynı seviyeye ulaşabilmesi için LÖSEV kendi bünyesinde resim, müzik, ingilizce, bilgisayar, drama, kültür-sanat ve Türkçe dersleri vermekte. Bu nedenle LÖSEMiLi ÇOCUKLAR OKULU kurulmuş olup, bugün itibariyle (Okulda 5-6 yaş anasınıfı, 6-12 yaş ilköğretim, 12-18 yaş ortaöğretim olmak üzere 100’ü aşkın öğrenci ders görmekte bu okulda. Çocukların sosyal, kültürel gelişmelerine katkıda bulunmak için tiyatro, sinema, gezi gibi etkinlikler sürdürülmekte.

Çocukların kalemden deftere, okul çantasından önlüğe her türlü ihtiyacı karşılanmakta, ayrıca okula geliş-gidişIeri de LÖSEV tarafından organize edilmekte. Dolayısıyla LÖSEV’de, lösemili çocukların sağlıkla ilgili her türlü ihtiyaçlarına çözüm yaratılmaya çalışılıyor.

Kan ihtiyacı söz konusu olduğunda vakıf, gerek gönüllü üyelere ulaşarak, gerekse kalabalık merkezlerde kan anonsu yaptırarak kan bulunmasını sağlıyor. Zor durumda kalan hastaların ilaçlarını bulmalarına da yardımcı olan LÖSEV, hastaların tedavilerine düzenli devam edebilmeleri için yol paralarını da karşılıyor.
Sonuç olarak ailelere maddi ve manevı destek olan LÖSEV’in, onların psikolojik sorunlarına da eğilmekte olduklarını biliyoruz.

Vakfın diğer bir uğraşısı da hastaların hastanede tedavi gördükleri ortamların iyileştirilmesine, hastane masrafları ve ilaç giderlerinin karşılanmasına yardımcı olmak. Gerektiğinde hastaların yurtiçi ve yurtdışı tetkiklerini de yaptıran LÖSEV, bunun yanı sıra aynı amacı taşıyan ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaparak destek sağlamayı amaçlıyor.

Ayrıca LÖSEV, çocukların her türlü kültürel ve sanatsal aktivitelerin içinde yer almaları için çaba göstermekte. Gösterime giren önemli tiyatro gösterilerini ve filmleri kaçırmamaya özen gösteren vakıf, müzelere, hayvanat bahçelerine ve oyun parklarına düzenlenen gezilerin yanı sıra, ülkemizin önemli kültürel zenginliklerinin bir arada görülebileceği şehirlere geziler düzenleyerek çocukların mümkün olan her şeyi yerinde görerek öğrenmelerini sağlıyor. Bizler de yaklaşan kurban bayramın da bağışlarımızı bu kuruma yapabilir. Kendi sağlığımız ve lösemili çocuklara destek için düzenli kan verebilir, küçük bedenlerin solmamasına bir katkıda bulunabiliriz. Lösemi hastası olan çok genç bir arkadaşımın bir yazısının bir bölümünü paylaşmak istiyorum sizlerle:

''İçimde ki savaş...
Yorulduğumu fark ettim, kendimi yaşantımın kenarında, kendi birikintilerini seyreder halde buldum. Kalabalık bir ortam da yalnızlık hissine kapılıyorum. Öğrenciyim, öğreniyorum ama neyi öğreniyorum? Hayat mücadelesini mi? Ayakta durmayı mı ? Onu daha kavrayamadım…Kavramak gibi bir sıkıntım da yok. İnsanları seviyorum; tıpkı bir yerli gibi. Çiçeği, kuşu, böceği, arkadaşlarımı seviyorum da sadece yaşam denilen şu bozuk düzenle biraz zıddız.
23 yaşındayım, Türkleri çok seviyorum, aile kavramına çok değer veriyorum. 3 senedir LÖSEMİ hastasıyım. 17 ay atlattığım bir saçmalıktı, demek ki çok sevmiş benle bir bütün olmayı, tekrar nüksetti. Ölmekten korkmuyorum… Çünkü herkes ölümcül hasta; bunun bilincindeyim. Sağlıklı olmayabilirim ama dirençli biriyim. Benden daha kötü durumda olanlar da var. Tedavisini yaptıramayan ve acı çekenler var. Buna da şahit oldum. Kemoterapi çok acı veriyor. O yüzden bu nükseden illeti, bu sefer ilaçla uyutuyorlar, sersem sersem dolanıyor vücudumda.

Lösemi tedavi edilebilen bir hastalık. Yeter ki sen teslim olma, kendinle savaş. Bu ne ki? Bu bir şey mi? Kendine başka bir şeyler bul. Sanki vücudun kiralanmış, bir süre sonra 0 km olacak gibi düşün. Yeniden doğmak gibi…Ben öyle yapıyorum… Sabrediyorum ve kazanacağım günü bekliyorum bir umutla....”

Ben yazdıkça daha iyi anlıyorum. Siz de okudukça eminim iyi ki LÖSEV var diye aklınızdan geçiriyorsunuzdur...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Yorum Yaz...